Cisca: 'Mijn drijfveer in het leven is zelfontwikkeling en zelfontplooiing'

Cisca Stasse, Jij onderneemt het

 

Cisca runt samen met Caroline de website en het label Carry Yourself. Daarnaast is Cisca communicatieadviseur en life, career & businesscoach met een specialisatie in positioneren, personal branding en BaZi Karakteranalyse bij www.jijonderneemthet.nl

 

 

Hoe ambitieus en gedreven ben je?

Ik ben behoorlijk ambitieus als het gaat om het leven creëren wat ik wil voor mezelf. Mijn drijfveer in het leven is zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Terwijl ik daarmee druk bezig was en ben, heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om je zelf door en door te kennen en jezelf volledig te omarmen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

 

Waarover?

Dat geeft ook antwoord op de vraag waarover. Naast zelfontwikkeling en zelfontplooiing is het belangrijk om jezelf tot uiting te kunnen brengen. Te kunnen zijn wie je echt bent. In al je facetten. Daarvoor te gaan staan. Hoe beter je jezelf kent en je beweegredenen helderder zijn hoe makkelijker het wordt om de keuzes te maken voor jezelf en jezelf te laten zien. Met mijn klanten doorloop ik ook dat proces, hoe beter je jezelf en je keuzes kent hoe makkelijker het is naar buiten uit te dragen wat je wilt bereiken, hoe makkelijker het ook wordt om waar nodig aan jezelf en je skills te werken.

 

Waarom juist dat?

Uiteindelijk zijn mijn twee grootste waarden in het leven vrijheid en liefde. De liefde voor jezelf is soms ver te zoeken, je oordeelt zo vaak over wat je denkt en doet. Als ik de vrijheid heb om mijn eigen ding te doen en de vrijheid voel om van mezelf te houden no matter what, ben ik een gelukkig mens.

Dat is een altijd voortdurend proces waarbij je steeds op nieuwe lagen van jezelf stuit. Ik heb ontdekt dat dat proces ook luchtig en licht mag zijn. Zo vond ik het eerst heel lastig van mezelf dat ik erg esthetisch gedreven ben. Ik vond het zo oppervlakkig van mezelf. Nu omarm ik dat. Niets in het leven is of/of, waar ik vroeger vaak in zat, het is en/en. Ik kan een krachtige, sterke, onafhankelijk, slimme (en/en hé 😉) vrouw zijn en het belangrijk vinden hoe mijn huis, kleding en lijf eruitzien.

 

Hoe draag je jezelf?

Ik draag mezelf door elke dag alert te zijn op hoe ik me voel en wat ik nodig heb. Soms kan ik mezelf dat niet geven, bijvoorbeeld omdat de dag het niet toelaat, maar altijd is dat mijn uitgangspunt. Daarom geef ik mijn dag elke dag een cijfer. Als ik een tijdje wat minder hoog scoor, weet ik meteen hoe dat komt en wat ik nodig heb. Dat is ook de reden dat ik momenteel pas om 10u aan het werk ga en elke woensdag en vrijdagmiddag vrij zijn gepland voor me-time. 

 

Wat draag jij waarmee je jouw stijl uitstraalt?

Ik weet niet of ik echt een kenmerkende stijl heb maar ik hou wel van de combinatie zakelijk en sportief gemixt. Ik heb vooral fases van stijlen. Ik kan een tijd weg zijn van een spijkerbroek met colbertje en heb dan weer een periode dat ik heel vaak rokjes en jurken draag en dan ineens ben ik er klaar mee. Het mannenpak vind ik op het moment geweldig. 

 

Wanneer voel jij je op en top feelgood girl?

Als ik zo’n dag heb waarop ik thuis aan het werk ben in mijn comfortabele en toch mooie outfit. Een filmpje maak voor een groep of pagina, daarna wat lekkers kook, wasje erin doe en met mijn lunch op mijn gemak in de tuin kan zitten om de Happinez of een boek te lezen. Ideetjes op doe en opschrijf en geen enkele tijdsdruk heb.

 

Wanneer voel jij je op en top businesslady?

Als ik voor een groep sta, één op één aan het coachen ben en de dynamiek en de energie er is. Dat één en één drie is, of dat zo’n groep met elkaar zo’n energie neerzet dat iedereen in z'n businesslady vibe zit. Dat ik dat mag doen en dat ik dan voel dat ik verschil maak en dat wat ik zeg ertoe doet en wordt opgepikt. Dan kan ik de wereld aan.

 

Op welke manier stem jij je omgeving af op de ultieme versie van jezelf?

Ik ben van de moodboards, moodschriften, mood…. Alles. Ik heb me verdiept in BaZi Karakteranalyse en volgde de Feng Shui Summerschool bij An Sterken en ik zie steeds meer dat je directe omgeving eigenlijk een groot moodboard is. Waar jij je elke dag in bevindt, de mensen met wie jij omgaat, alles beïnvloedt jouw wereld, maakt je tot wie je nu bent. Verander je omgeving en je verandert je uitkomst. Daarnaast ben ik ook erg van de geuren en kleuren. Dus steek ik altijd een wierookje of kaars aan om een gevoel op te roepen en omring ik me graag met spullen die me een luxueus gevoel geven. Zo heb ik bijvoorbeeld twee banen goud behang op mijn kantoor thuis. Ik word er elke keer als ik ernaar kijk of erlangs loop nog blij van.

 

In welke situaties komen jouw feelgood girl of businesslady skills nog niet altijd lekker uit de verf?

Dagelijks laat ik me nog overweldigen door werk wat op me afkomt, dingen die mensen tegen anderen mensen zeggen, de toestand in de wereld. Ik probeer me daar meer en meer van af te sluiten en de kracht in mezelf op te zoeken, maar ik ben een spons en hoor en zie zoveel en het komt allemaal binnen. Daarin heb ik al heel veel stappen gemaakt. Er zijn periodes dat ik me zo krachtig voel en krachtig ben, maar er zijn ook altijd periodes waarin dat weer minder is omdat ik toch weer naar dat nieuwsprogramma kijk, als kennisvreter. Toch weer over mijn grenzen heen ga in bepaalde situaties of toch weer niet goed geluisterd heb naar mijn lichaam. Ik ben werk in uitvoering.

 

Welk advies zou jij je tien jaar jongere zelf geven? 

Geniet, focus, alles gaat over; ook dat enorme verdriet en belangrijker, je kan het hebben. 

 

Wie is voor jou de ultieme feelgood girl meets businesslady?

Ultiem? Ik hou er juist van om te zien dat het anderen ook niet altijd allemaal lukt, maar ik kan er wel heel blij van worden als het allemaal klopt. De twee mastermindmaatjes die ik op dit moment heb komen wel heel dicht in de buurt van de ultieme feelgood girl meets businesslady. Machteld Stakelbeek en Wampie van Arkel. Allebei zo goed in hun vak, allebei werken ze in een prachtige omgeving, zien er zelf prachtig uit, investeren in hun bedrijf en in zichzelf en durven tegelijkertijd ook kwetsbaar te zijn. 

 

Wat heb jij andere feelgood girls & businessladies te bieden?

Zelfkennis en inzicht in wat hun uniek en speciaal maakt. Persoonlijk en zakelijk. Personal branding is zoveel meer dan jezelf als merk neerzetten. Wanneer jouw ambitie en persoonlijkheid samenvallen straal je een ongekende kracht uit. Daarvoor is het belangrijk dat je naar jezelf durft te kijken en blijft kijken, want je staat nooit stil. Daarnaast breng ik de lessen die ik zelf leer graag over. Omarm jezelf waar je ook bent of staat. Het is goed, ook al is er ruimte voor groei en verbetering, je bent al tot hier.

 

 

Cisca staat met deze mooie quote in de Carry Yourself planner. Je besteld hem hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Wilma de Koning (donderdag, 01 augustus 2019 11:40)

  Beste Ciska,
  Leuk dat je de aftrap geeft om jezelf nog beter te laten zien aan anderen Ik hoop dat er veel mooie verhalen zullen volgen.

  Wat me aanspreekt op jullie site is dat jullie motiverend en inspirerend zijn om anderen- voornamelijk vrouwen- ertoe te bewegen het beste uit zichzelf te halen, zonder hun vrouwelijke kanten te onderdrukken. We mogen en-en zijn, sterk en zacht, gevoelig en krachtig, ambitieus en gedreven maar niet ten koste van alles of -belangrijker nog - ten koste van onszelf. Yin en yang, zacht en moedig.

  Wat me in jouw persoonlijke verhaal aanspreekt is dat je steeds uitdraagt hoe belangrijk het is om jezelf te omarmen. Ik herken dit, noem het zelfcompassie en heb geleerd dat dat de basis is om echt van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Wat ik ook mooi vind (en herken bij mezelf) is dat je kan en mag genieten van esthetische zaken. Ik heb hier lang een quilty pleasure gevoel over gehad, alsof dit ijdel of oppervlakkig is. Door me te verdiepen in Geweldloze Communicatie heb ik geleerd hoe belangrijk het is om in contact te staan met je gevoelens en behoeften. Me omringen met mooie dingen en daarvan mogen genieten is een stukje van mijn persoonlijkheid en het mag er nu helemaal zijn.
  Je hebt hele mooie waarden gekozen: vrijheid en liefde, daarmee kun je veel bereiken. Dankbaarheid is een van mijn belangrijke waarden.
  Ik wens je toe dat je nog vaak mag ervaren dat een en een drie is...

 • #2

  Cisca Stasse (donderdag, 01 augustus 2019 14:36)

  Dank je wel Wilma voor je mooie reactie. Fijn dat het herkenbaar is, we hebben zoveel oordelen over onszelf. Als we die loslaten worden we automatisch ook milder voor de ander is mijn ervaring. Lieve groet Cisca